Ioga

El ioga és una cultura mil.lenària originària de la Índia. Els seus ensenyaments han estat revelats secretament de mestre a deixeble, en una cadena que ha arribat fins als nostres dies. La paraula ioga té dos significats principals:

 

 1. Unió: la unió amb un mateix i la unió de l’individu amb el cosmos.

 2. Les tècniques o mètodes per arribar a aquesta unió: en aquest sentit, el ioga podria definir-se com un conjunt de tècniques de perfeccionament de l’èsser humà a nivell físic, mental i espiritual.

 

Malgrat que el ioga és un de sol, conté diferents sendes que, tot i conduent al mateix objectiu, segueixen camins diferents. Les sendes del ioga són moltes però podrien ser resumides en quatre de principals:

 

 • Karma-Ioga: la senda de l’acció

 • Bhakti Ioga: la senda de la devoció i de l’amor

 • Gñana Ioga: la senda de la indagació i el discerniment

 • Raja Ioga: la senda de la introspecció

 • Hatha Ioga: la senda de l’equilibri de les energies internes.

 

La pràctica combinada d’aquests iogues es coneix com a “Ioga Integral”.

 

HATHA IOGA. Ioga físic

 

És el ioga més conegut i practicat a l’Occident, i és amb el que el nosaltres treballem. El Hatha Ioga és un sistema molt elaborat de tècniques psico-fisiològiques que inclouen els següents exercicis físics: postures (asanes), claus energètiques (bandhes), gestos psíquics (mudres), exercicis respiratoris (pranayama) i de purificació interna (shatkarmes). Les seves pràctiques actuen directament sobre el cos-ment, purificant-lo i dotant-lo d’harmonia i equilibri.

 

Té com a objectius:

 

La finalitat primordial del ioga queda implícita en la seva definició; però més concretament, pel que fa a les pràctiques, l’objectiu està en funció dels interessos del practicant. Mentre que per a uns és el mitjà d’aconseguir relaxació, descans i equilibri, per a d’altres és la forma de desenvolupar la seva ment i augmentar la seva capacitat de concentració. Per a les persones malaltes, comença essent una teràpia complementària. En molts casos, la pràctica del ioga es converteix en la via cap a un coneixement superior i la realització personal. L’objectiu el marca el propi practicant.

 

Destinataris:

 

 • Totes aquelles persones que per les seves activitats quotidianes mantinguin postures estàtiques continuades i/o realitzin moviments repetitius, provocant escurçaments musculars, alteracions de la postura, manca d’energia...

 • Persones amb dolors aguts o crònics de l’aparell locomotor i/o disfuncions del moviment.

 • Qualsevol persona que vulgui millorar l’equilibri entre cos i ment.

 

Material necessari:

 

 • Una sala tranquil·la i a una temperatura confortable

 • Un matalàs per a estirar-se a terra

 • Una manta per a mantenir la temperatura corporal del pacient/practicant.